MULTI_IP=YES problem

classic Classic list List threaded Threaded
2 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

MULTI_IP=YES problem

Branislav Subotić

Hi

I have some kind of problem recently since I have started to use MULTI_IP=yes regime inside Exim4U.
Currently I am running Exim 4.80.1 and Exim4U v2.1.1 on Linux Gentoo x86_64.

I've decided to configure exim4u using MULTI_IP environment (together with web pages modification
related to assigning separate IP address (as well as rDNS records) to the each and every domain
running inside that environment...

If I decide to set MULTI_IP = NO and try to send E-mail from the Linux shell

mail -s"test"  [hidden email]   (for example)

the message goes out OK and with no problem...

In case when MULTI_IP=YES

there is kind of response inside exim_main.log.

2013-07-31 19:06:08 1V4Zqi-0004ua-3J <= [hidden email] U=root P=local S=463 T="test2"
2013-07-31 19:06:08 1V4Zqi-0004ua-3J mx4.me.com.akadns.net [17.172.34.66] Cannot assign requested address
2013-07-31 19:06:08 1V4Zqi-0004ua-3J mx3.me.com.akadns.net [17.172.34.64] Cannot assign requested address
2013-07-31 19:06:08 1V4Zqi-0004ua-3J mx1.me.com.akadns.net [17.172.34.10] Cannot assign requested address
2013-07-31 19:06:08 1V4Zqi-0004ua-3J mx1.me.com.akadns.net [17.172.34.9] Cannot assign requested address
2013-07-31 19:06:08 1V4Zqi-0004ua-3J == [hidden email] R=dnslookup T=remote_smtp_multi_IP defer (99): Cannot assign requested address

Also with exam -v -q command I am receiving something like:

onnecting to mx6.me.com.akadns.net [17.172.34.70]:25 from AA.BB.CC.DD ... unable to bind outgoing SMTP call to AA.BB.CC.DD:  Cannot assign requested addressfailed: Cannot assign requested address
LOG: MAIN
  mx6.me.com.akadns.net [17.172.34.70] Cannot assign requested address
Connecting to mx5.me.com.akadns.net [17.172.34.68]:25 from AA.BB.CC.DD ... unable to bind outgoing SMTP call to AA.BB.CC.DD  Cannot assign requested addressfailed: Cannot assign requested address
LOG: MAIN
  mx5.me.com.akadns.net [17.172.34.68] Cannot assign requested address
LOG: MAIN
  == [hidden email] R=dnslookup T=remote_smtp_multi_IP defer (99): Cannot assign requested address

where AA.BB.CC.DD is the DNS A record for the:

www.mydomain.com IN A AA.BB.CC.DD
mydomain.com IN A AA.BB.CC.DD


Also I have notice when I do the user E-mail forward (using user_menu) to [hidden email] in case of the
arrival of the E-mail to  [hidden email] the incoming email is frozen in similar way..

The strange behave is not happening for the each and every E-mail processed over MULTI_IP=YES but
problems happened in less then 0,5% of the processed E-mails..

It looks like it is some kind of error inside exim4u software..

Anyone with some kind of idea?

With best regards,
Branislav Subotic
_______________________________________________
users mailing list
[hidden email]
https://exim4u.org/mailman/listinfo/users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: MULTI_IP=YES problem

gldickens3
Administrator
Hello Branislav,

Sorry, but I cannot reproduce your problem. It may be an Exim4U issue,
however, this looks to me most probably to be a DNS issue. When I issue
a command on one of my multi-IP installations such as you discussed:

mail -s "test" [hidden email]

then I do not get any errors in the exim main log.

Also, the command

exim -v -q

does not produce any errors either.

Please ensure that your reverse PTR record lookups yield the correct
domain names. For example, a PTR lookup of an IP address must result in
the domain name that is designated in your DNS zone files for that IP
address in your multi-IP installation. PTR records are typically not
designated in your DNS zone file but must be set by your ISP or hosting
provider. In other words, the reverse PTR record must point to the
domain name whose IP address = the PTR record. For example, the command,
"nslookup AA.BB.CC.DD" (where AA.BB.CC.DD is your IP address), should
yield the domain name for that IP address in your multi-IP installation.

Gordon




On 07/31/2013 01:57 PM, Branislav Subotić wrote:

> Hi
>
> I have some kind of problem recently since I have started to use MULTI_IP=yes regime inside Exim4U.
> Currently I am running Exim 4.80.1 and Exim4U v2.1.1 on Linux Gentoo x86_64.
>
> I've decided to configure exim4u using MULTI_IP environment (together with web pages modification
> related to assigning separate IP address (as well as rDNS records) to the each and every domain
> running inside that environment...
>
> If I decide to set MULTI_IP = NO and try to send E-mail from the Linux shell
>
> mail -s"test"  [hidden email]   (for example)
>
> the message goes out OK and with no problem...
>
> In case when MULTI_IP=YES
>
> there is kind of response inside exim_main.log.
>
> 2013-07-31 19:06:08 1V4Zqi-0004ua-3J <= [hidden email] U=root P=local S=463 T="test2"
> 2013-07-31 19:06:08 1V4Zqi-0004ua-3J mx4.me.com.akadns.net [17.172.34.66] Cannot assign requested address
> 2013-07-31 19:06:08 1V4Zqi-0004ua-3J mx3.me.com.akadns.net [17.172.34.64] Cannot assign requested address
> 2013-07-31 19:06:08 1V4Zqi-0004ua-3J mx1.me.com.akadns.net [17.172.34.10] Cannot assign requested address
> 2013-07-31 19:06:08 1V4Zqi-0004ua-3J mx1.me.com.akadns.net [17.172.34.9] Cannot assign requested address
> 2013-07-31 19:06:08 1V4Zqi-0004ua-3J == [hidden email] R=dnslookup T=remote_smtp_multi_IP defer (99): Cannot assign requested address
>
> Also with exam -v -q command I am receiving something like:
>
> onnecting to mx6.me.com.akadns.net [17.172.34.70]:25 from AA.BB.CC.DD ... unable to bind outgoing SMTP call to AA.BB.CC.DD:  Cannot assign requested addressfailed: Cannot assign requested address
> LOG: MAIN
>    mx6.me.com.akadns.net [17.172.34.70] Cannot assign requested address
> Connecting to mx5.me.com.akadns.net [17.172.34.68]:25 from AA.BB.CC.DD ... unable to bind outgoing SMTP call to AA.BB.CC.DD  Cannot assign requested addressfailed: Cannot assign requested address
> LOG: MAIN
>    mx5.me.com.akadns.net [17.172.34.68] Cannot assign requested address
> LOG: MAIN
>    == [hidden email] R=dnslookup T=remote_smtp_multi_IP defer (99): Cannot assign requested address
>
> where AA.BB.CC.DD is the DNS A record for the:
>
> www.mydomain.com IN A AA.BB.CC.DD
> mydomain.com IN A AA.BB.CC.DD
>
>
> Also I have notice when I do the user E-mail forward (using user_menu) to [hidden email] in case of the
> arrival of the E-mail to  [hidden email] the incoming email is frozen in similar way..
>
> The strange behave is not happening for the each and every E-mail processed over MULTI_IP=YES but
> problems happened in less then 0,5% of the processed E-mails..
>
> It looks like it is some kind of error inside exim4u software..
>
> Anyone with some kind of idea?
>
> With best regards,
> Branislav Subotic
> _______________________________________________
> users mailing list
> [hidden email]
> https://exim4u.org/mailman/listinfo/users


_______________________________________________
users mailing list
[hidden email]
https://exim4u.org/mailman/listinfo/users